3 ucang teh( honney guna 2 uncang je)
3 keping gula melaka( honney guna 4SB gula merah + 3SB gula pasir)
1/2 tin susu cair( honney guna suku je)
Sedikit air(agak-agak dapat mencairkan gula merah tadi tu je)
Ais( honney guna ice cube dalam 3-4 ketul untuk segelas)
Cara-cara:-
1. Bancuh teh uncang dengan air panas dan biarkan seketika.
2. Cairkan gula melaka dalam periuk dengan sedikit air( honney larutkan dengan didihkan atas api). Kacau hingga gula melaka/gula merah+gula pasir hancur dan sebati.
3. Masukkan air gula melaka/gula merah+gula pasir ke dalam gelas dan sejukkan seketika.
4. Masukkan ais ke atas lapisan gula melaka/gula merah+gula pasir.
Kemudian masukkan susu cair dengan perlahan-lahan.
5. Masukkan air teh dengan perlahan-lahan. Siap untuk diminum!
Sila kurangkan gula melaka/gula merah+gula pasir kalau tak suka manis.
Boleh juga nak tambah teh uncang supaya lapisan teh lebih pekat
Resipi ke-2
Bahan-bahan ( 2 gelas)
3 uncang teh
3 keping gula Melaka
1/2 tin susu cair
Sedikit air
Ketulan Ais secukupnya
Cara-caranya:
Bancuh teh uncang dengan air panas dan biarkan seketika.
Cairkan gula Melaka dalam periuk dengan sedikit air. Kacau hingga gula Melaka hancur dan sebati.
Masukkan air gula Melaka ke dalam gelas dan sejukkan seketika.
Masukkan ais ke atas lapisan gula Melaka. Kemudian masukkan susu cair dengan perlahan-lahan.
Masukkan air teh dengan perlahan-lahan. Siap untuk diminum.
Sila kurangkan gula Melaka kalau tidak suka manis. Boleh juga nak tambah uncang teh supaya lapisan teh lebih pekat.
Bahan-bahan
200ml susu cair
Air secukupnya
Bahan Air Teh
200ml air panas
1 uncang teh
Bahan air gula Melaka
80 gm gula Melaka
150gm gula merah
40gm gula pasir
200ml air
1 helai daun pandan, disimpulkan
Cara-cara Membuatnya:
Jerang semua bahan air gula Melaka hingga mendidih.
Perlahankan api, renehkan hingga pekat (Jangan terlalu pekat ia akan menjadi keras bila sejuk). Biarkan sejuk.
Tuangkan air gula Melaka ke dalam gelas.
Tuangkan pula susu cair untuk lapisan tengah.
Akhir sekali tuangkan air teh (perlahan-lahan) dan masukkan ais.
No comments:
Post a Comment