RESEPI SATE KAJANG (SATE AYAM)
Berikut adalah resepi Sate Kajang/satay Ayam
Bahan Sate Samuri
- 1 ekor ayam - dipotong 12
- 1 cawan gula pasir
- 5 sudu teh garam
Bahan dikisar halus :
- ½ kg bawang merah
- 50g jintan manis
- 30g jintan putih
- 300g lengkuas
- 200g halia
- 50g kunyit
- 5 batang serai
Cara masak sate/satay Samuri:
1.Perap ayam bersama bahan yang dikisar sekitar 6jam.
2.Kemudian bolehlah dibakar hingga masak. Arang mesti
dibakar hingga tinggalkan bara sahaja.
3.Gunakan kipas untuk menstabilkan haba apabila membakar sate.
4.Renjiskan air perapan dan minyak dengan serai yang diketuk.
5.Ini dapat melembutkan ayam dan nampak berminyak.
3.Gunakan kipas untuk menstabilkan haba apabila membakar sate.
4.Renjiskan air perapan dan minyak dengan serai yang diketuk.
5.Ini dapat melembutkan ayam dan nampak berminyak.
Barulah lebih selera nak makan tu.
6.Apabila dah agak kekuningan bolehlah diangkat
7.Hidangkan bersama kuah sate Haji Samuri dan nasi impit.
6.Apabila dah agak kekuningan bolehlah diangkat
7.Hidangkan bersama kuah sate Haji Samuri dan nasi impit.
Selamat Mencuba!!
you should adjust this post
ReplyDelete